Ana sayfa » SEO » SEO nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? -1
SEO

SEO nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? -1

Merhaba,
SEO Hakkında sorulan sorulardan dolayı ufak bir makale yazmaya karar verdim.
Kaynak göstediğiniz takdirde istediğiniz platformlarda paylaşabilirsiniz.

SEO, Search Engine Optimization kelimesinin kısaltılmışı olup; Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.
Birçok kişinin düşündüğü gibi mevcut siteyi arama motorlarında en üst sıraya çıkarma işlemi değildir. Siteyi üst sıralara taşıma işlemine başka bir isim verilebilir, başka bir şekilde ifade edilebilir. Fakat kesinlikle SEO işlemi denmez, denilmemelidir.

SEO işlemini güzel bir örnekle özetleyecek olursak;
Mevcut sitenizi 1kg yoğurt olarak düşünün. Bu SEO uygulanmamış sitenizle sadece 1 bardak ayran elde edebilirsiniz. Yani 1kg yoğurttan sadece 1 bardak ayran elde etmiş olursunuz eğer sitenize SEO uygulamaz/uygulatmazsanız.

Fakat sitenize SEO işlemini uygularsanız/uygulatırsanız, bu 1kg yoğurttan 8-9 sürahi ayran elde edebilirsiniz. Bu sürahi ayranları hedef kitle, kullanıcı, hit, arama motorlarındaki pozisyon(sıra) olarak düşünebilirsiniz.
SEO işlemini biraz daha net ifade edecek olursak, mevcut siteyi arama motorlarının istediği şekle, arama motorlarının üst sıralara taşıyabileceği/arama motorlarının daha iyi algılayabileceği şekle sokma işlemi olarak özetleyebiliriz.
Unutulmamalıdır ki; SEO mevcut sitenin hakkının alınması işlemidir. Hiçbir şekilde olmayan bir potansiyeli yaratma işlemi olarak gösterilemez.

Şimdi bir örnek daha vererek az önce ifade etmeye çalıştığım uyarının detaylarına inelim.
Örneğin;
Elimizde sadece basit bir indexe sahip olan, hiçbir şekilde düzenleme yapılmamış, uğraşılmamış, emek sarfedilmemiş bir site olsun. (0 site yani.)
Bu siteye istediğiniz kadar SEO işlemi uygulayın, istediğiniz kadar uğraşın, bu siteden hiçbir şekilde çıkar sağlamanız, rant sağlamanız mümkün değildir.
Yani, az önce de dediğim gibi SEO işlemi, mevcut siteyi hak ettiği konuma getirmede rol oynar.

İşte SEO kriterlerinden birkaç tanesi:
* Tagların siteye uygun bir şekilde düzenlenmesi.
* Hedef kelime yoğunluğunun analiz edilmesi, düzenlenmesi.
* Mevcut site içerisinde bulunan gereksiz şeylerden sitenin temizlenmesi. (Spam vs.)
* Mevcut sitenin gerçekten olması gerektiği şekle sokulmasında yardımcı olmak. (Örneğin, bitkiler üzerine yapılmış bir site içerisinde arabalarla ilgili bilgilerin olmasına gerek yoktur.)
.
.
.

Peki bir sitenin arama motorlarında üst sıraya çıkmasında rol oynayan önemli etkenler nelerdir? Birazda bunlara değineyim.
* Domain yaşı.
* Özgün ve sürekli güncellenen içerik.
* Link inşaası.
* Gereksiz bilgilerden arındırılmış bir site.
* Yayın hayatının sürekliliği.
* Kaliteli bir tasarım. Mümkün olduğunca flashlardan uzak durulmuş, mümkün olduğunca az img kullanılmış bir tasarım. Çünkü unutulmamalıdır ki, arama motorları botları sadece sitedeki text bilgileri alabilir. Yani resim üzerinde ne yazdığını algılayamaz. Bu da bizim pek çıkarımıza değildir.

(Konunun devamı gelecek)

Saygılar,
Mehmet.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

4 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.