Ana sayfa » İnternet » Forward Mail’in tehlikeleri
İnternet

Forward Mail’in tehlikeleri

Düşünüyorum da, en nefret ettiğim şeylerin başında bu forward mail’ler geliyor sanırım. Çoğunlukla iyi niyetli olarak kişiler ellerine ulaşan e-postaları diğer arkadaşlarına ulaştırıyor. Her neyse, az önce elime geçen ve bu zamana kadar aldığım en iyi forward mail olan maili sizlerle paylaşayım, biraz da kendimden ufak tefek eklemeler yapayım yazı içerisine.

Forward Mail’in Tehlikeleri

Her gün posta kutumuza onlarca forward mail geliyor. Siz de bunları arkadaşlarınıza iletiyorsunuz. Eğer bunlar olduğu gibi başkasına iletilirse, ki genellikle öyle oluyor; iletiyi gönderenin adresi de bir başkasına gönderilmiş oluyor. Bu forward mailler bilinçsizce bir başkasına iletildiği(forwardlandığı) zaman şu tehlikelerle karşı karşıya kalmış oluyoruz / oluyorsunuz.

  • E-mail adreslerinize yasa dışı reklamlar gönderen firmalar için oldukça iyi bir kaynak oluyor.
  • Bu e-mailler kişisel bilgilerinizin isteğiniz dışında yayılmasına,
  • E-mail adresinizin deşifre olmasına,
  • E-mail adresinizin yayılması sonucunda posta kutunuza gelen spam mail sayısının artmasına,
  • Posta kutunuzun gereksiz birçok ticari e-mailler ile dolmasına

sebep oluyor. Bunu önlemek için, sizin ve iletiyi gönderdiğiniz kişilerin aşağıdaki yöntemi uygulamasında büyük yarar var.

Doğru İletme (Forward) Yöntemi

  1. Size gelen iletiyi (iletinin en son okuduğunuz halini- çünkü bazen zarf zarf içinde geliyor- en son açtığınız zarfın açık halini) forward ya da ilet tuşuna bastıktan sonra iletide bulunan tüm adresleri silin. İletide gönderilmek istenilen mesaj dışında bir şey kalmasın. Böylece alıcınız iletiyi okumak için zarf üstüne zarf açmayacak, daha rahat okuyacak, iletiyi gönderenin de adresi yayılmayacak.
  2. İletileri göndereceğiniz kişiler, bildiğiniz gibi üç farklı pencerede adresleniyor. Kime (to), Bilgi (cc) ve Gizli (BCC). İletileri göndereceğiniz adresleri Kime (to) ve Bilgi (cc) penceresine yazarsanız tüm alıcılar diğerlerinin adreslerini görür. Bu nedenle İleti göndereceğiniz kişileri kesinlikle gizli (BCC) kısmına yazın, böylece mail attığınız kişilerin birbirlerinin adresini görmesini engellersiniz. Eğer iletiyi gönderdiğiniz kişi bu yöntemi kullanmıyorsa, geldiği gibi adresleri silmeden iletiyorsa, hiç değilse sizin adresiniz dışında arkadaşlarınızın adresini korumuş olursunuz. Mail sayfasında Bilgi ve Gizli Alanlarıları Göster’ i tıklayıp açılan GİZLİ (BCC) den adresleri giriniz.

Bu güzel mail için Canan‘a teşekkür ederim.

Gelelim saçma sapan e-posta atan kişilere. Tamam beni/bizi düşündüğünüz için elinize ulaşan ve değerli bulduğunuz (!) e-mailleri bize iletiyorsunuz, bunu gayet iyi anlıyorum. Fakat anlamadığım nokta şudur ki, “şu maili şu kadar kişiye gönderirsen şu olacak.“, “Bill Gates servetini dağıtıyormuş dıdımın dıdısı bu maili bilmemkaç arkadaşına forward etmiş ve bilmemkaç bin dolar almış.“, “MSN paralı olacakmış, bu maili bilmemkaç arkadaşına forward et, sana ücretsiz olsun” tarzı mailler atan gerizekalı arkadaşlarımı anlamıyorum.

Hiçbir insan evladının parasını durduk yere saçma sapan mail forward eden kişiye hayrına bağışlamayacağını idrak etmeniz gerekiyor. Veya maili bilmemkaç arkadaşınıza yolladığınızda bilmemkaç gün içerisinde bir dileğinizin gerçekleşeceğini.. Afedersiniz ama bunları yapan kişiler çok salak, gerçekten çok salak. Ulan saçma sapan ağaçlara mendil ot bok bağladınız, Rabbiniz dururken gidip zat-ı muhteremlerden medet umduğunuz yetmedi, şimdi de saçma sapan maillerle mi dileklerinizi gerçekleştirmeye çalışıyorsunuz!

Her şeyi Allah’tan beklemek doğru değil, gerçekten doğru değil. İnanırsınız, inancınız sonucu dua edersiniz ama bunun da bir adabı var bence. Basit bir örnek: Çok param olsun diye dua etmek yerine, “şu projemi daha iyi hale getirmemde yardım et” tarzında olabilir mesela.. Yani demem o ki, yapacağınızı yapın ve takdir konusunda dua edin.

Şimdilik bu kadar.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

4 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

  • Son mesajınızda size katılıyorum Mehmet Bey,çok haklısınız.Bizim gibi düşünen insanların sayısının artması dileğiyle size iyi günler diliyorum.

  • Bundan yıllar önce bana bir mail gelmişti ve sektöre göre istediğiniz mail adreslerini satıyorlardı (örneğin tekstil sektöründen 10 000 mail xxx fiyat). Tahminimce bu tür mail leri çıkaranlarda -özellikle gönderenede gönder diyen- bunlardır.

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.