Ana sayfa » WordPress » WordPress SEO: kalıcı bağlantıları kullanmak
WordPress

WordPress SEO: kalıcı bağlantıları kullanmak

[box type=”alert”]Bu yazı geçerliliğini yitirdi. En kısa sürede güzel bir kaynak hazırlamaya çalışacağım.[/box]

WordPress vazgeçilmez blog sistemi, SEO da vazgeçilmez web sitesi işlemi :) Peki wordpress blogumuzu nasıl SEF hale getirebiliriz? Bunun için yazılmış çeşitli eklentiler mevcut fakat biz bunu hiçbir eklenti kullanmadan da basitçe sağlayabiliriz. Fakat bu işlemleri yapabilmemiz için öncelikle linux hosting kullanmamız gerekiyor. Yani makinanızın .htaccess olayını desteklemesi ve .htaccess dosyasının yazılabilir nitelikte olması şart. Yazılabilir nitelikten kastım, herhangi bir ftp aracıyla hesabınıza bağlanın, .htaccess isimli dosyanın üzerine sağ tıklayıp chmod 777 ayarlamanız. Aksi takdirde aşağıda belirteceğim işlemleri yaparken hatayla karşılaşma ihtimaliniz var, karşılaşmayabilirsiniz de tabii ki de. Fakat dediğim işlemleri yaptıktan sonra “Şimdi .htaccess dosyanızı güncellemeniz gerekiyor” gibi bir hatayla karşılaşırsanız bu dediğim chmod 777 hadisesini itinayla yapın. :)

Öncelikle admin paneline giriş yapın. Ben admin panelinin nerde olduğunu bile bilmiyorum gibi saçma soru yöneltilme ihtimali için > siteadresiniz.com/wp-admin yolunu izleyerek admin paneline giriş yapabilirsiniz.

Tercihler sekmesinden Kalıcı Bağlantılar‘a tıklayın. Oradan da Özel Yapı yazan kısma aşağıdaki verdiğim şeyleri yazabilirsiniz. (Hangisini tercih ederseniz artık.)

Aşağıdaki verdiğim satırlar url adreslerinizin ne şekilde olmasını istediğinizi belirtme imkanı sunar size.

Eğer url adresiniz siteadi.com/konu-basligi.html şeklinde olsun istiyorsanız Özel Yapı yazan kısma /%postname&.html yazınız.

Eğer url adresiniz siteadi.com/kategori/konu-basligi.html şeklinde olsun istiyorsanız Özel Yapı yazan kısma /%category%/%postname%.html yazınız.

Eğer url adresiniz siteadi.com/1.html, siteadi.com/2.html şeklinde post id’lerine bağlı olsun isterseniz (ki tavsiye etmem) Özel Yapı yazan kısma /%post_id%.html yazınız.

Böyle uzun uzun anlatınca yazılarımı embesillerden başka kimse okumuyor galiba diye düşündüm niyeyse. Bu şekilde düşünmemin sebebi saatin oldukça geç olmuş olması da olabilir. Embesil olmadığınızın bilincinde olarak kullanabileceğiniz kriterleri belirteyim en iyisi direk.

Kalıcı Bağlantılar Kısmında Kullanabileceğiniz Etiketler:

%category%
Kategori adını temsil eder.

%post_id%
Post ID numarasını temsil eder.

%postname%
Konu başlığını temsil eder.

Bunları kullanarak istediğiniz şekilde kalıcı bağlantılar oluşturabilirsiniz. Kafanıza göre artık. Ha bir de unutmadan, bu özel yapıyı yaptığınız yerin altında kategori temeli gibi bir seçenek daha olması lazım. Eğer oraya hiçbir şey yazmazsanız wordpress blogunuzda açmış olduğunuz kategoriler siteadi.com/category/kategori-adiniz şeklinde gözükür. Buraya sitenizin hedef keywordünü girmeniz şüphesiz oldukça faydalı olacaktır. Tutup da alakasız şeyler girmeyin. Veya sadece kategori diye Türkçesini yazıp bırakmayın. Kafanızı çalıştırın biraz, hedef keywordünüzü girin. Hatta biraz puştluk yapıp bu hedef kelimenizi url içerisine serpiştirin. (Böyle ibnelikleri gösterdiğime inanamıyorum, yazık bana, ayıp bana.)

Mesela hedef kelimeniz armut olsun. Kategori adına yazacağınız şey şüphesiz armut olmalı, kalıcı bağlantı da şu şekilde yapılabilir: /%category%/armut-%postname&.html

Bu şekilde yaptığınızda şu şekilde bir kalıcı bağlantıya sahip olursunuz: siteadiniz.com/armut/kategori-adi/armut-konu-basligi.html

Bu iyi bişey, evet. Verdiğim değerleri kullanabilirsiniz, gerisi de sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Bu kategori temeli kısmının altında bir de etiketle ilgili bir yer olması lazım, şu anda gerçekten tam ne yazdığına bakmaya üşeniyorum, malum saat 04:51.. Eğer oraya hiçbir şey yazmazsanız konularınıza eklediğiniz etiketler (tag yani): siteadresiniz.com/tag/etiket-adi şeklinde gözükürler. Buraya etiket yazabilirsiniz, en büyük galatasaray yazabilirsiniz, yaşasın wordpress yazabilirsiniz, teşekkürler hitman yazabilirsiniz; vesaire. Yaratıcılığınıza kalmış yani. Benim aklıma o kadar çok şey geldi ki, öylece bıraktım orayı, üşendim herhangi bir şey yazmaya.

Herneyse, bu makale de bu kadar. Sorunuz falan varsa e-posta atabilir veya buraya yorum olarak duygularınızı iliştirebilirsiniz. Ha bir de, makaleyi beğendiyseniz ve sitenizde kullanmak istiyorsanız mutlaka bu sayfaya link verin. Örnek kullanımlar:

Yazdığım makale başlığı
Yazdığım makale
Kaynak:
WordPress SEO: Kalıcı Bağlantıları Kullanmak

veya,

yazdığım makale başlığı
yazdığım makale
kaynak

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

3 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

  • Merhaba ben sayfaların sonuna html eklenmesini istiyorum bunu yapınca normal postlarımıza html eklenıyor ama sayfa ekleyince sayfa.html yapıyorum ama sonucta sayfahtml oluyor noktayı kabul etmıyor ne yapmam gerekli?

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.