Ana sayfa » SEO » 2008 Ağustos Pagerank Güncellemesi
SEO

2008 Ağustos Pagerank Güncellemesi

Selamlar,

Google ne yapmaya çalışıyor gerçekten akıl sır ermiyor. Belli ki algoritmasında, sisteminde değişikliğe gidiyor. Artık eskisi gibi kolay PR değeri alınamıyor, pagerank artık her siteye kolay kolay verilmiyor. Verilse dahi artık eskisi gibi PR 5 site bulmak cidden zorlaştı. Gerçi genelde böyle bir değişikliğe gidildiği için, herkesin PR değerinde düşme olduğu için aslında pek can sıkacak bir durum yok.

Biliyorsunuz geçen ay PR güncellemesi yapılmıştı. Şimdi yeni bir güncelleme daha söz konusu. Digitalpoint forumlarında bu konuya değinmişler, birçok web sitesi sahibi sitelerinde değişikliklerin başladığını belirtmiş. Henüz ne mtahta.com üzerinde, ne de diğer sitelerimde herhangi bir değişiklik oldu, kısa sürede PR değerim güncellenir sanırım. Ayrıca bu güncellemelerin henüz sadece bloglar üzerinde yapılması da ilgi çekici bir durum. Her neyse, umarım PR değerim tekrardan yükselir. Geçen güncellemede en az 3 ile ödüllendirilmeyi beklerken mtahta.com 1’e düşmüştü. :) Halbuki backlink sayım ve hitim oldukça artmıştı. Şimdi bile gün içerisinde en az 500 kişi blog sayfamı ziyaret ediyor.

Bu değişiklikler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sitelerinizde veya bloglarınızda güncelleme oldu mu? Veya değişiklik başladı mı? Digpagerank ile kontrol ediyorum çoğu DC cevap vermiyor sonuçlara, sanırım bugün yarın güncelleme blog sayfam için yapılır.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

11 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

  • evet güncelleme kesinlikle söz konusu ama bu daha çok küçük bir düzenleme gibi geldi bana.öyle gözle görülür kaba değişiklikler yok.
    bu arada sitenin hiti ile pagerankın en ufak bir ilgisinin dahi olmadığını hatırlatırım.
    backlinklere gelince: sadece gerekli ve ilgili olanlar etkiler
    pagerankın 1 den 3e artması zor birşey değil bu arada
    benim bi sitem 1 den 4 e yükselmişti tek seferde.
    yeterki seo ya önem ver gerisi gelir ;)

  • Selamlar W3,
    Evet küçük bir düzenleme oldu, farkındayım.
    SEO, backlink ve pagerank arasındaki ilişkiye gelince. Ben sizin gibi PR’nin hit ile alakasız olduğunu düşünmüyorum. PR’nin mantığına biraz bakarsak aslında bu bağlantıyı kurmak pek zor olmaz.

    Pagerank, google’ın sitelere vermiş olduğu bir ödüldür. Bu ödülün belirlenmesinde de birçok etken bulunmaktadır. Bunlar yerine göre rumuzunuz gibi W3 standartlarına uymak, yerine göre kaliteli sitelerden backlink almak, yerine göre de ziyaretçi sahibi olmaktır.

    Backlink almak PR’yi çok etkiler. Çünkü backlink olayına google “Link Değişimi” gözüyle bakmaz. Zaten link değişimi, karşılıklı veya karşılıksız çıkar gözeterek yapılan değişimler google‘ın hizmet politikasına aykırıdır, yasaktır.
    Google şu şekilde düşünür backlink bazında; mtahta.com kaliteli bir siteyse, link verdiği nsohbet.com da kaliteli bir sitedir. mtahta.com tavsiye ettiğine göre iyidir; şeklinde düşünür. Bu şekilde link aldığı yerler ne kadar değerliyse, belirli bir oran dahilinde PR hesaplaması yapar.

    Ayrıca dediğiniz gibi backlinklerin sadece alakalı olanlarının PR’ye etkisi olduğunu da düşünmüyorum. Şimdi ben yahoo! ana sayfasından IRC diye link alsam; benim PR değerim hiç değişmez mi sanıyorsunuz? Ben söyleyim, ilk güncellemede PR değerim en az 7 olur. Evet yahoo!’nun IRC ile uzaktan yakından alakası yok ama ilk güncellemede en az 7 olur PR değerim. Bunun aksini düşüneceğinizi de zannetmiyorum.

    Backlinklerin faydasına gelince, her backlinkin faydası vardır. Aldığınız nofollow linklerin bile bir önemi vardır. Fakat alakalı bir alandan aldığınız link ile, tamamen alakasız bir alanda aldığınız link arasında dağlar kadar fark vardır. Örneğin, alakalı bir alandan aldığınız link size %100 verim sağlayacaksa, alakasız bir alandan aldığınız link size %40 verim sağlar; ama sağlar. Sağlamaz diye bir şey yok…

    Pagerankın 1’den 3 e çıkması da zor değil, 5’e çıkması da 6’ya çıkması da zor değil. Hepsinin ne şekilde olduğu hakkında detaylı bilgilerimiz, bu alanda yapmış olduğumuz sürüyle çalışmalarımız mevcut. Reklamını yapıp duyurmak istemiyoruz, hepsi bu.
    SEO konusunda da yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğuma inanıyorum, gündemi takip eden, sürekli bu alanda birşeyler geliştirmeye çalışan birisiyim. SEO Makalelerimi inceleyebilirsin bu konu hakkında ufak tefek yazılarımı okumak için.

    Ve bir de ufak bir düzeltme yapayım. SEO sitenizi üst sıralara çıkartan bir araç değildir. SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmışı olup, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Yani mevcut sitenizi arama motorlarına olabildiğince iyi tanıtma işlemi olarak özetleyebiliriz. Eğer içeriğiniz değersizse, içeriğiniz boşsa üst sıralara çıkmanız imkansızdır.

    Bu site benim web günlüğüm. PR veya HIT kaygısı taşımadan yazıyorum, eğer gerçekten bunu blog sayfam için önemsemiş olsaydım, zaten belirli bir konuma getirirdim. Ama gerek yok dediğim gibi.

    iyi çalışmalar, değerli fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

  • Yazdıklarınız içerisinden hayır yanlış diyebileceğim bir nokta yok ve zaten benim söylemek istediklerimle sizin yazdıklarınız çok benzer.”Pr ile hitin en ufak bi alakası yok” derken mesela ordaki kastım bir sitenin hitinin yüksek veya akçak olması o sitenin pagerankını etkilemez.Ama pagerankı yüksek olan bir sitenin hiti de haliyle artacaktır.Ayrıca şu yahoo irc meselesine gelince:
    tabiki yahoo’dan link alınca pr nin artması kaçınılmaz ama bizim gibi küçük çaplı web ameleleri için ne kadar alakalı backlink alabilirsek o kadar kâr diye düşünüyorum.Yani alakalı bi site dururken alakasız bi siteden link almamamız gerektiğinden bahsediorm.Yani pr3 ama alakasız bi site olsun bi de pr2 ama alakalı olsun ben şahsen pr2 olanı seçerdim.Ama bu seçim sadece dışardan bakmayla da olmuyo tabi.Şöyle düzelteyim sitemle benzer olan siteye daha yakın dururum ama diğer sitenin optimize değeri daha yüksekse sanırım ondan alma ihtimalim daha yüksek.
    Herneyse fazla uzadı sanırım.iyi web günlüğü yazmalar. :D

  • evet güncelleme kesinlikle söz konusu ama bu daha çok küçük bir düzenleme gibi geldi bana.öyle gözle görülür kaba değişiklikler yok.
    bu arada sitenin hiti ile pagerankın en ufak bir ilgisinin dahi olmadığını hatırlatırım.
    backlinklere gelince: sadece gerekli ve ilgili olanlar etkiler
    pagerankın 1 den 3e artması zor birşey değil bu arada
    benim bi sitem 1 den 4 e yükselmişti tek seferde.
    yeterki seo ya önem ver gerisi gelir

  • Çok güzel bir konuya değinmişsin bence benim site üste çıktı o kadar link dağıtım ki sormayın ömrüm gitti

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.