Ana sayfa » SEO » Yahoo! sıralamasında yükselmek
SEO

Yahoo! sıralamasında yükselmek

Merhaba arkadaslar,

Az once zone forumlarinda bir arkadas yahoo! siralamasini yukseltme hakkinda bir soru sormustu, bende biraz arastirma yapinca ortaya guzel bir makale cikti. Zone.org ‘a uye olmayan ve SEO ile ilgilenen arkadaslari da dusundugum icin, blog sayfamla da uzun zamandir pek ilgilenemedigim icin ayni makaleyi sizlerle de paylasayim istedim. Sayfa altinda verilen SEO Ipuclari 1 ve 2 baslikli konularin aynisi blog sayfam icerisind de mevcuttur, seo kategorisinden okuyabilirsiniz. Su anda o yazilarin linklerini degistirmeye acayip useniyorum. Her neyse, iste makale:

Selamlar,

Şu başlıkta DarkApple Yahoo! arama motorunda nasıl yükseliriz, ipuçları hakkında bilgi verirmisiniz demiş. Bende biraz araştırma yaptım, acaba resmi dökümanları falan var mı diye, ulaşamadım ne yazık ki. Sadece ” how to rank on yahoo! ” başlıklı bir makale buldum. Ben de hem çevirisini yapayım istedim, hem de kendimden birkaç birşey ekleyim istedim. Faydalı olacağını umuyorum. Quoted from yahoo! diyerek yahoo!’dan alintilandigi ifade edilmis, bunu da belirteyim. Her maddenin basinda bu not dusulmus, ben gerekli gormedigimden ilki haricindekileri sildim.

Yahoo!’ya ozel cok fazla bir detay goremedim bu makale icerisinde, benim eklemis olduklarim da sadece yahoo! icin gecerli olan degil, “zaten olmasi gereken” seylerdir. Bunlara uyulmasi sadece yahoo icin degil, tum arama motorları ve ziyaretciler icin gereklidir. Tabii ki de sayfanizin hak ettigi degeri almasini istiyorsaniz.

Quoted from Yahoo:

  • Users are more likely to click a link if the title matches their search. Choose terms for the title that match the concept of your document.
  • Sound advice to make the title tag descriptive of the pages contents as this is what people will see in the search results and click on.

Kullanicilar arama sonuclarinda title ile arama keywordunun uyustugu basliklara tiklamayi severler. Yazinin icerigiyle uygun title girin. Ayrica sayfa description kisimlarinin da arama sonuclarinda gozuktugunu bilip ona gore bu alani doldurun, demis. Ki bu benim ozellikle asiri dikkat ettigim bir konudur. Description bolumlerini keyword ile doser genellikle yurdum insani. Fakat buraya sayfayi tanitacak, icerige kullaniciyi cekecek ve icerikle uyusan niteleyici bir cumle kurmak gereklidir. Basit bir ornegi icin, esra ceyda kardesler sorgusunu inceleyebilirsiniz. Burada kurdugum mantikli ve keyworde dikkat edilmis description sayesinde 15k hit aldim bloguma, yorum sayisini vesaire ilgili sayfadan gorebilirsiniz.

  • Use a “description” meta-tag and write your description accurately and carefully. After the title, the description is the most important draw for users. Make sure the document title and description attract the interest of the user but also fit the content on your site.
  • This is the clearest indication that Yahoo read and give weight to the meta description tag, make sure that the tag is a desriptive sentence with all of the pages keywords present. I would aim at no more than 3 lines.

Description meta-tag’ini yazarken ozenli olmaniz gerekiyor. Kullanicilar icin title tagindan sonra en onemli seydir bu aciklama satiri. Sonuc itibariyle kisiler once basliga (title tagi) dikkat ederler, daha sonra da aciklama kismina(description tagi).

Description taginda ozellikle konu keywordlerini iceren mantikli, duzgun cumleler kurulmasi gerekiyor. Ozellikle de 3 satiri asan cumle kurulmamasinin gerektigi soylenmis. Fakat cesitli arama motorlari 160 karakterden sonrasini … seklinde gosteriyor veya dikkate almiyor. Bu sebeple google icin ozellikle buna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

  • Use a “keyword” meta-tag to list key words for the document. Use a distinct list of keywords that relate to the specific page on your site instead of using one broad set of keywords for every page.
  • Clearly Yahoo hold weight to the Meta keyword tag, what once was deemed to be a spammy aspect of ranking tactics is now an ok method of getting your sites message across – by no means stuff it full of keywords and repeat them to the extreme, just make sure that the pages keywords are mentioned twice or so in the tag.

Dokumanin/yazinin icerigini tanimlamak icin keyword meta tag’ini kullanin. Her sayfa icerigi farkli olacagi icin her sayfanin keyword meta-tag’larini birbirinin ayni yapmayin. Her sayfayi teker teker duzenleyin. Sabit keywordler yapip her sayfada kullanmak iyi bir sey degil.

  • Keep relevant text and links in HTML. Placing them in graphics or image maps means search engines can’t always search for the text, and the crawler can’t follow links to your site’s other pages. An HTML site map, with a link from your welcome page, can help make sure all your pages are crawled.
  • Basic sound seo advice, keep links and text plain HTML that way the spiders can read and follow the links.

Sayfaniz icerisindeki text linkleri anlamli kilin. Arama motoru botlari sitenizi indexlerken sayfadaki sadece text halinde bulunan (metin) bilgileri takip edebilir. Imajlari takip edemezler. Sizin hosgeldin sayfaniza link verilmis bir html site haritasi sizin butun sayfalarinizin indexlenmesinde onemli rol oynar. Yani mutlaka site haritasi olustururken statik sayfalarınız icin ozellikle sitemap.xml haricinde bir sayfa hazirlamaniz gerekiyor.

  • Use ALT text for graphics. It’s good page design to accommodate text browsers or visually impaired visitors, and it helps improve the text content of your page for search purposes.
  • From this it is clear that Yahoo, read and asign weight to the alt text. Make sure that the text describes the image, but be sure to include a keyword to increase your keyword density.

Grafikleriniz icin ALT text kullanin demis. Bu konu hakkinda detayli bilgiyi daha once yazmis oldugum ” SEO İpuçları 1- Resimlerin optimizasyonunu yapmak ” ve ” SEO İpuçları 2- Alt tag-resim, url-title ilişkisi ” başlıklı makalemde detaylı olarak anlattım, lütfen inceleyiniz.

Bu makalemin bircok kisinin isine yarayacagini umuyorum :)
Saygilar,
Mehmet.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

4 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

  • yahoo sıralamaları çok garip evvelden sitem birinci sayfadaydı şimdi hiç bi yerde gözükmüyor spamlık bir şey de yok neden acaba. yahoo algoritmamı değiştirdi. bilgisi olan varsa yazsın lütfen

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.