Ana sayfa » SEO » SEO İpuçları 2, alt tag-resim; url-title ilişkisi
SEO

SEO İpuçları 2, alt tag-resim; url-title ilişkisi

Zoque forumlarında daha önce yazmış olduğum Resimleri optimize etmek için ipuçları konulu SEO makalemi yayınlamıştım. Makaleye yanıt olarak güzel bir soru geldi, “Alt tagı mı daha önemlidir yoksa resmin adı mı?” bende oturup biraz detaylı bir cevap verince yepyeni bir makale ortaya çıkmış oldu sanırım :)

Soru: Resimlerin optimize edilmesinde alt tag faktörü mü daha önemlidir, yoksa resmin adı mı?

Cevap:

Resmin ismi, resmi tanımlayan önemli bir faktör, resmin alt tagı da resmi tanımlayan önemli bir faktördür. Url title ilişkisi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin bu konu başlığını baz alarak url title ilişkisini analiz edelim.

URL-Title ilişkisi:
<a href=”adres.com/seo-ipuclari-1-resimleri-optimize-etmek.html” title=”seo ipuçları, resimleri optimize etmek, arama motoru optimizasyonu“>seo ipuçları 1 – resimleri optimize etmek</a>

Altı çizgili şekilde gösterdiğim yer bildiğiniz gibi dosya adresi, dosyanın bulunduğu yer. Title olarak belirttiğim, kalın yazılmış kısımsa dosyanın açıklaması, dosyayı tasvir eden kelimeler bütünü. Hem altı çizgili, hem de kalın olarak belirttiğim yerse dosyayı tanımlamak için kullanılan kelime bütünü. İyi bir optimizasyon için bunların hepsinin uyum içerisinde olması gerekiyor.

Tutup da,
<a href=”adres.com/123.html” title=”burada alakasız bir kelime veya boş bırakılmış olduğunu farzedelim“>alakasız bir başka kelime. örneğin tıklayın yazılması.</a>

İkinci verdiğim kodda gördüğünüz gibi dosya adı 123.html, bu yerine göre forumdisplay.php?f=2 gibi bir şey de olabilirdi fakat bu optimizasyon için oldukça yararsız, zararlı bir biçim olurdu.

Tekrar resim konusuna dönelim ve bir örnek daha verelim. Mesela Albert Einstein‘ın resmine ulaşmak istiyorum. Google images içerisinde arama yapıp karşıma çıkan ilk resme bakıyorum;

Resim adresi: http://www.mlahanas.de/Physics/Bios/…rtEinstein.jpg

Görüyorsunuz ki google mükemmel yapılmış, kusuru oldukça az olan bir arama motoru Alakalı resimleri ardı ardına sıraladı, ilk sonuç(lar)a da 123123123.jpg gibi bir resmi koymadı.
Şimdi url adresine biraz daha dikkatli bakalım; physics = fizik, bios=biyografiler, images=resimler, AlbertEinstein= Ünlu bir fizikçi, jpg= zaten resim formatı biliyorsunuz

siz şu dizinin altına > adres.com/asd/ binlerce albert einstein resmi koymanız hiçbir şey ifade etmez. Çünkü arama motoru botları, resmin biçimini görme kabiliyetine sahip değil. Onların değerlendirmeye aldığı kriterler dosya adı, alt tagı, url gibi faktörlerdir.

Umarım biraz daha detaylı bir anlatım olmuştur. Sorularınız varsa sorabilirsiniz..
Saygılar,
Mehmet.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

3 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.