Ana sayfa » İnternet » Google vs Yahoo!
İnternet

Google vs Yahoo!

Google vs Yahoo!
Google vs Yahoo!

Merhaba,

Bu yazımda uzun zamandır aynı kulvardaymış gibi ülkemiz insanları tarafından birbiriyle yarıştırılan/karşılaştırılan Google ve Yahoo! oluşumlarını ele almaya çalıştım. İki oluşumda da son dönemlerde alışılagelmişin dışında, beklenmedik bir şekilde yapılan değişikliklere farklı yorumlar getirmeye çalıştım ve değişiklikleri analiz ettim. Umarım işinize yarayabilecek, faydalı bir makaleye dönüşmüştür.

Öncelikle iki oluşumun da hangi alanlarda aktiflik gösterdiğini bir kez daha gözden geçirmek, sanırım belirli bir fikir edinmek için ilk etapta yapılabilecek en güzel şey.

Google
Google

Google, faaliyetini ağırlıklı olarak search engine (arama motoru) üzerine yürüten bir şirket. Bunun yanında kullanıcılarına ek olarak sunduğu birçok yan hizmet mevcut. Örneğin Google Adsense, Google Adwords, Google News gibi. Bunun yanında Google Earth gibi yazılım çalışmaları da mevcut. Aynı zamanda dünya çapında arama motoru denildiği zaman akla gelen ilk site.

Yahoo!
Yahoo!

Yahoo! ise daha çok portal diye nitelendirebileceğimiz, içerisinde birçok hizmeti bulunduran bir oluşum. Yahoo!, hosting hizmetinden tutun da hava durumuna kadar, online alışverişten tutun da habere kadar bir portalın gerektirebileceği her türlü özelliği/hizmeti kullanıcılarına sunuyor. Dünyaca ünlü Alexa istatistiklerini göz önünde bulunduracaksak –ki kesinlikle göz önünde bulundurmalıyız– Yahoo! şu anda Alexa Top 250 ‘de zirvede bulunuyor takip ettiğim kadarıyla uzunca bir süredir bu yerini büyük bir kararlılıkla koruyor.

Aslında Alexa istatistiklerini göz önünde bulunduracaksak, bu bizim için bir kıstas olacaksa; şirketlerin çeşitli ülkelerdeki faaliyetlerini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Alexa istatistiklerine göre google.com 2. sırada bulunuyor, aynı zamanda google.de ise 15. sırada bulunuyor. Yahoo.co.jp ise listede şu anda 10. sırada. Ama yine de genel bir bakış açısıyla yaklaşacağımızdan bizim için ilk iki sıraya bakmak oldukça yeterlidir diye düşünüyorum.

Yahoo, Google gibi spesifik bir alanda faaliyet göstermediği için, daha çok portal olarak hizmetine devam ettiği için Google ile aynı kulvarda sayılmazlar. Bazı internet kullanıcıları, daha doğrusu bazı web teknolojileriyle ilgilenen kişiler, Google ‘ın sunmuş olduğu arama motoru hizmetiyle Yahoo!’nun sunmuş olduğu arama motorunu birbiriyle karşılaştırıyor, sanki Yahoo! tek başına sadece arama hizmeti sunuyormuş gibi düşünüyor; Yahoo!’nun portal olduğu etkenini göz önünde bulundurmadan fikirlerini paylaşıyor. Haliyle de ” Google mı daha iyi, yoksa Yahoo! mu? ” gibi bir soru ortaya çıkartılıyor. Bu yaklaşım ile elma – armut karşılaştırılması arasında pek bir fark yok. İkisi de meyve olduğu halde aynı ürün değil, dolayısıyla karşılaştırılması da mümkün değil.

Bugün zone webmaster forumunda, Google Saçmalıyor.. başlıklı bir konu açıldı, kendisini amatör bir SEO ilgilisi olarak gören bir kişi tarafından, ve konu içerisinde Google’ın yapmış olduğu güncellemelerin sapmalar göstermesine, kararlı bir yapıda olmayışına, beklenmedik sitelerden beklenmedik sonuçlar alındığına değindi konuyu açan kişi. Ve bunu kötü bir gidişhat, tam anlamıyla bir saçmalık olarak yorumladı. Bu konuyu açan amatör arkadaşın düşünceleri hakkındaki fikirlerimi söylemeden evvel konuya gelen yorumlardan birisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu yorum internet ile ilgilenen amatör/profesyonel olduğunu düşünen birçok kişinin yanlış bir düşüncesidir:

Karşı gelenler çıkar ama bunu devam ettirecek kapasite yok kimsede Microsoft, Yahoo o kadar fırsatları varken hiçbirşey yapamadılar ve yapamazlarda. Türkiye gibi büyüyen bir pazarda nerede Yahoo ? Nerede Msn Search? Bunlardan arama yapan kim kaldıki 8 yaşındaki çocuk bile ismini bildiği bir oyun sitesine “kral oyun” diye Google’dan aratarak giriyorsa Google hedefine ulaşmış demektir.

Google tartışmasız birinci, eğerki mükemmel bir iskelete sahip, mükemmel bir kadroyla yeni bir Googlevari oluşum ortaya çıkarsa o zaman Google’a bir rakip çıkmış olur. Şu anda öyle bir sistem malesef yok.

Yorumda farkettiğiniz gibi Google ile Yahoo! aynı kefeye konulmuş, Google’ın ezici üstünlüğüne değinilmiş ve Türkiye’yi büyüyen bir pazar olarak nitelendirmiş Fosch rumuzlu arkadaş. Bu yorumun neredeyse hiçbir satırına katılmıyorum ne yazık ki. Neden mi?

Spam!

Öncelike Türkiye kesinlikle büyüyen bir pazar değil, özellikle de internet sektörü açısından bakacak olursak. Aksine yerinde sayan, proje üretmekten aciz, üretilen projelere gerekli desteği bulamayan, kendisini webmaster olarak nitelendiren ve spamdan başka hiçbir icraatı olmayan bireyler yüzünden, bu ve bunun gibi birçok etken yüzünden tam bir çöplük statüsündeyiz aslına bakarsanız. O kadar abartmışız ki artık, o kadar gözümüzü para hırsı ve rekabet bürümüş ki, o kadar egolarımıza yenik düşmüşüz ki “temiz internet” gibi bir şey kalmamış çoğu insan için. Spam yapmaktan proje üretemez olmuşuz, aklımızı hep kötü yönlerde çalıştırmışız, olması gerektiği gibi yaklaşmamışız bu sektöre.. Neyimiz büyüyen pazar yahu? Hiçbir şey…

Bizim insanımız daha çok mail listesi toplayarak spam mailler atmakla uğraşıyor. Hatta çoğu webmaster forumunda bunun ticareti bile dönüyor. Bilmemkaç bin sağlam e-posta adresi şu kadar lira gibisinden..

Bizim insanımız botnet besleyerek rakiplerine saldırıyor. Bunu bir çeşit rekabet aracı olarak kullanıyor. Vesaire vesaire.. O kadar kötü şey yapıyoruz ki, aslında şikayet etmeye hakkımız yok. Şikayet edebilecek kişiler arasında kesinlikle değiliz.

Artık çoğu zaman Google üzerinde aradığım herhangi bir şeye yeterli sürede ulaşamaz oldum. Bilgiye ulaşma sürecim uzadı. Her kullanıcı benim kadar tecrübe sahibi değildir, neyin ne amaçla yapıldığını sadece alan adına bakarak bile anlayabiliyoruz, veya description satırını inceleyerek bile anlayabiliyoruz. Ama çoğu kullanıcı ne yazık ki bunlar hakkında detaylı bilgi sahibi değil. Aradığı şeye saatlerce ulaşamayanlar oluyordur, eminim.

Gelelim popülariteye. Ülkemizde Yahoo!’nun yeterince yaygın olmamasının sebebi Yahoo!’nun Türkçe bir servis sunmamış olmasıydı. Türkiye üzerinde kaç kişi İngilizce’yi anadili gibi konuşabiliyor? Kim anlamadığı dilde yapılan bir siteye ilgi gösterebilir ki? Şu anda Google japonca olarak hizmet verseydi, kaçınız bu mükemmel hizmeti kullanırdınız? Veya kaçınız bu mükemmel sistemi kavramak için japonca öğrenirdi? Hiçbiriniz.

İnternet ülkemizden ibaret değildir. Veya ülkemizde ne popülerse aynı şekilde dünyada da o popülerdir diye bir sonuca varmamız da mümkün değildir. Yahoo! gayet popüler, kullanılan, alanında “en iyi” olan bir sitedir. Google ile arama yapmazsanız Yahoo ile yapabilirsiniz, ama aynı şekilde Yahoo!’nun sunmuş olduğu imkanların tamamını Google içerisinde bulamazsınız. Biraz da bu açıdan düşünün.

Ayrıca Yahoo Türkiye, kısa bir süre önce hizmete girdi. Birçok eksikliği mevcut, ama yavaş yavaş sistem oturtuluyor; sürekli gelişim içerisinde. Bir süre sonra ülkemizde popülaritesinin oldukça artacağına, birçok ihtiyacı karşılayabileceğine fazlasıyla inanıyorum. Bu arada ben Google hayranıyım, aksine Yahoo! oluşumuna da oldum olası hiç ısınamadım. Ama ısınamadım veya kullanmaktan hoşlanmıyorum diye de yerden yere vurmak zorunda değilim. Ne demişler; “Yiğidi öldür, hakkını yeme.” ;)

Google, sana neler oluyor?

Aslında kötü bir şey olmuyor! Her şey olması gerektiği gibi. Google da çağın gerektirdiği, gündemin gerektirdiği şekilde kendisini güncelliyor, geliştiriyor. Şahsi fikrim, Google’ın kesinlikle iyi yönde ilerleme kaydettiği şeklindedir. Örneğin artık alışılagelmişin aksine anında indexlenmiyorsunuz. Önceden Google, veritabanına ne bulsa eklerdi, artık böyle değil. Ne bulsa ekliyor gerçi yine, ama sonuçlarda göstermiyor. Belirli bir süre siteyi inceliyor, “gerçekten kayda değer mi?” sorgulamasını yapıyor ve yeterince inandırıcı, tutarlı bir çalışma sergilendiği takdirde istenilen sonuçlar alınabiliyor. Bu da spam sitelerin engellenmesi konusunda aslında oldukça etkili bir süreç.

Aynı şekilde Google Pagerank güncellemelerindeki beklenmedik hareketlilikler de sadece iyileştirme amacını taşıyor. Düşünsenize, hepimiz güncelleme dönemi yaklaştığında veya güncelleme biter bitmez anında link inşasına başlıyoruz, çünkü başka türlü üst sıralarda yer almak artık sanıldığı kadar kolay değil. Özgün içeriğin yanında o özgün içeriğe hak ettiği değerleri verebilmek için de extra çaba sarfetmek gerekiyor. Bunun bu şekilde olmasının sebebi de insanın doğuştan gelen bazı kötü özelliklere sahip olması. Şunu iyice kabul edelim, “Kendimize hakim olamıyoruz.”

Her Google Pagerank güncellemesinde sitelerimiz iyi kötü bir değere sahip oluyor. Son dönemlerde meydana gelen Google’ın sistem değişikliği politikasını da kötü yorumlamamak gerekiyor. Unutmayın, herkes için kötüyse sonuç olarak üzülme gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Korkmanız gereken durum; herkesin olumlu şekilde ilerlemesinin yanında sizin geriye doğru gitmenizdir. Örneğin şu anda PR 6 site ciddi manada değerli bir site sayılıyorsa, Pagerank konusunda yapılan cimriliklerin sonucunda PR 5 site ciddi manada değerli bir site olacak, veya PR 3 site… Ama ne olursa olsun, bu yapılan güncellemelerin gerçekten “iyi” olduğunu düşünüyorum.

Bilinen etkenlerin dışına çıkmak, farklı bir analiz yaparak sonuçları aktarmak internet kullanıcıları için daha hayırlı bir iş olacaktır. Kişiler isteklerine daha kısa sürede ulaşacak, özgün içerik sahipleri de, gerçekten ilgi ve emek sarfeden sitelerin sahipleri de emeklerinin karşılığını alacaktır.

Umarım aydınlatıcı bir makale olmuştur. Makale hakkındaki yorumlarınızı, düşüncelerinizi belirtirseniz gerçekten memnun olurum. Sabırla okuduğunuz için teşekkürler :)

Mehmet.

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

6 Yorum

Yorum eklemek ister misiniz?

  • Google hhakında çok şey okudum ama linkleşmek doğru olsada zaman ani linkleşme doğru değil tabiki siteni tanıtacaksın ama zamana yaymak lazım teşeküler

  • Googleyi anlamaya çalışmak bence aptallık. Acaba google kendini anlıyormu bi yığın çalışanı hepsi farklı şeyler yapıo farklı şeyler uyguluyo bu yüzden tek bir mantıkla anlamak mümkün değil ama tek söyliyebileceğim arama ve tarama dışında çalışan mühendisler bi dahi yaratıcılıkları süper.

  • mükemmel ikna edici, bilgilendirici makaleler yazıyorsun.
    Hepsini ilgiyle okuyorum.Teşekkürler.
    bundan ne kazancınız var;satış ortağı olduğunuz bir ürün yok gibi.Bence sadece reklamdan para kazanmak yetmez.Sitemi incelerseniz satış ortağı olarak para kazanacağınız konular ilginizi çekecektir umarım.
    site yapma konusunda sizin gibi uzman biri değilim ,içinden çıkamadığım konularda sizden bigi talebinde bulunacağım :
    bloğum arama sonuçlarında örneğin ;”internette kazanmak:google kazançları ” şeklinde görünüyor ,neden?
    mail ile bilgilendirirseniz çok memnun olacağım.
    Bol kazançlar
    mahmut coşkun

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.