Ana sayfa » WordPress » Mtahta.com: Barındırma Altyapısı ve WordPress Optimizasyon Süreci
SEO WordPress

Mtahta.com: Barındırma Altyapısı ve WordPress Optimizasyon Süreci

mtahta WordPress Optimizasyon

hitman.gen.tr’dan mtahta.com’a geçiş yaparken sitede köklü değişiklikler yaptım. Önceden paylaşımlı hosting hizmetinde bulunan sitemi VPS sunucuya taşıdım. Bu yazıda mtahta.com‘un nasıl bir altyapıda barındığını ele alacağım. Kullandığım sunucu, konfigürasyon, WordPress optimizasyon süreci, kullandığım WordPress eklentileri, performans için yaptığım iyileştirmeler gibi konuları bu yazıda genişletiyorum. Umarım işinize yarar.

Barındırma

Bu site tamamen Amazon üzerinde barınıyor. Şu anda Amazon Lightsail‘de, 2GB RAM ve 1 Core işlemcili bir VPS sunucu kullanıyorum. Angarya işlerden kurtulmak için Amazon’un ücretsiz sağladığı Plesk kontrol panelini tercih ettim. Lokasyon tercihimi de yakın olması sebebiyle Frankfurt’dan yana kullandım.

AWS Lightsail Instance Setup

DNS

DNS servisi olarak Amazon’un Managed Cloud DNS servisi olan Route 53 hizmetini kullanıyorum. Tek sıkıntısı rDNS kaydı için bildirim göndermek zorunda oluşunuz. Çok kullanışlı bir kontrol paneli var. Route 53, Cloudflare gibi (DNS+CDN+WAF) bir servis sağlamıyor. Sadece DNS servisi sağlıyor.

AWS Route 53

Plesk için zaten hazır eklentisi de var. Kolay, hızlı bir şekilde yapılandırabiliyorsunuz ve alışkın olduğunuz şekilde DNS kayıtlarınız Plesk üzerinden düzenleyebiliyorsunuz. Otomatik olarak Route 53 ile senkronize oluyor. Route 53 arayüzünü deneyimlemek adına ben işlemlerimi Route 53 üzerinden halletmeyi tercih ettim. Birden fazla alan adınız varsa teker teker düzenlemek zahmetli olacaktır elbette.

AWS Route 53 Plesk Eklentisi

Kontrol Paneli

Kontrol paneli olarak Plesk kullanıyorum. Ücretsiz olduğu için tercih ettim. Plesk halen en itici kontrol paneli sıralamamda ilk sırada yer alıyor.

Web sunucusu

Apache üzerinde NGINX‘i reverse proxy olarak kullanıyorum. Ekstra konfigürasyon olarak aşağıdaki satırları kullanıyorum. Cloudfront servisini kullanabilmek ve gzip için bu düzenlemeleri yapmam gerekti.

gzip on;
gzip_disable "MSIE [1-6]\\.(?!.*SV1)";
gzip_proxied any;
gzip_comp_level 5;
gzip_types text/plain text/css application/javascript application/x-javascript text/xml application/xml application/xml+rss text/javascript image/x-icon image/bmp image/svg+xml application/font-woff image/webp image/png image/jpeg;
gzip_vary on;
gzip_proxied any;
add_header Access-Control-Allow-Origin "*";
location ~* \.(css|js|ico|gif|jpe?g|png|svg|eot|otf|woff|woff2|ttf|ogg)$ {
 expires max;
}

CDN

CDN olarak Amazon’un Cloudfront servisini kullanıyorum. Aslında Netdirekt’in CDN servisini denemek istemiştim, yurt içinde 5 farklı noktada servis sağladığı için fakat ücretsiz sürümde SSL izni bulunmuyormuş, bu yüzden test edemedim. Zaten çok düşük bir miktar trafik sağlıyorlar, bir Amazon Free Tier değil, zaten olmasını da bekleyemeyiz.

AWS Cloudfront 

Cloudfront, Route 53 gibi servisleri nasıl yapılandırdığımı farklı bir yazıda ele almam sanırım daha doğru olur. Biraz detaylı bir süreç, bu yazıyı gereksiz yere uzatmasın. İlgili yazıları yazdığımda buradan bağlantı veririm. Biraz da işin WordPress tarafından bahsedelim.

WordPress

Öncelikle WordPress sitenizi yeni alan adına taşıma süreci başlıklı yazıda bahsettiğim gibi rahat bir şekilde sitemi taşıdım. Taşıma işlemini yaparken hiçbir eklentiyi ve temayı almadım, sadece veritabanını aktardım ve alan adı değişikliği yaptım.

Eklentiler

Önbellek (Cache) Eklentisi: WP-Rocket

Bugüne kadar W3 Total Cache, WP Fastest Cache, WP Super Cache, LiteSpeed Cache gibi eklentileri kullandım. Çok net bir şekilde söyleyebilirim WP Rocket deneyimlediğim en iyi cache eklentisi. Ücretli bir eklenti fakat parasının hakkını sonuna kadar veriyor. Barış‘ın önerisiyle bu eklentiyi kullandım, kendisi sağolsun lisansını benimle paylaştı. Yakın zamanda da cache eklentilerini karşılaştıran bir yazı yazmayı planlıyorum, o yazıda muhakkak benchmark sonuçlarına detaylı değinirim.

İmaj Sıkıştırma ve Optimize Eklentisi: ShortPixel

Shortpixel

Bu eklenti sayesinde sitenizdeki mevcut görselleri toplu halde optimize edebiliyorsunuz, yüklediğiniz her görseli de otomatik olarak optimize ediyor. Eğer çok fazla görsel kullanan bir web siteniz varsa bu tarz bir eklentiyi kullanmanızda kesinlikle büyük fayda var. Barış’ın tespitlerine göre piyasadaki en iyi eklenti bu. Yine ücretli bir eklenti, 10k resim için 9,99$ ücreti var. Tek seferlik kredi alabiliyor oluşunuz güzel, ayrıca aylık 100 görseli ücretsiz optimize ediyor. Affiliate sistemi var, şu bağlantıyı takip edip alırsanız bana da bir miktar krediyi ücretsiz veriyor. Seninle ne uğraşacağım, zaten Barış önermiş sana bu eklentiyi, onun referansıyla alayım diyorsanız da şuradan alabilirsiniz.

Yoast

Yoast SEO

Sanırım en iyi SEO eklentisi olduğu tartışılmaz. İlk sürümlerinden beri kullanıyorum.

Shortcodes Ultimate

Shortcodes Ultimate

Shortcode kullanmak için tercih ettiğim bir eklenti. Günümüzdeki hemen hemen tüm temaların içerisinde genellikle shortcode özelliği oluyor, fakat ilerleyen dönemlerde temayı değiştirdiğinizde mevcut kısa kodların tamamını elden geçirmeniz gerekiyor. Tekrar aynı şeyleri yapmak istemediğim için kısa kod olayını bu eklenti ile çözmeyi tercih ettim, iş görüyor.

Mailchimp for WP

Mailchimp WordPress entegrasyonu için kullandığım bir eklenti. Abonelik bölümünde Mailchimp sayesinde RSS to E-mail kampanyası oluşturdum.

Redirection

URL yapısı önceden %postname%.html şeklindeydi, şimdi  %postname%  olarak düzenledim. Kategorileri de düzenledim, kullanmadığım kategoriler vardı, onları temizledim. URL yapısı ve kategoriler değiştiği için eski adresleri yeni adreslere yönlendirmek gerekiyordu. Bu işlem için de Redirection eklentisini kullandım. Çok kullanışlı bir eklenti. Regex kullanabiliyorsunuz.

AMP

Sitenin mobil sürümü için AMP for WP eklentisini kullanmaya karar verdim iyi bir kullanıcı deneyimi için. Henüz AMP sayfalarda özel bir düzenleme yapmadım.

Disqus

Disqus Yorum Sistemi

Kullanmakta halen tereddütlerimin olduğu yorum sistemi. Kullanışlı bir yorum sistemi fakat siteyi haddinden fazla yavaşlatıyor. Bu sebeple ilk fırsatta WordPress’in kendi yorum sistemine geçmeyi düşünüyorum.

Disqus Conditional Load

Daha önce söylediğim gibi Disqus performansa olumsuz etki ediyor. Bu eklentiyle bu sorunun bir kısmını çözebiliyorsunuz. Lazy load gibi işe yarar özellikleri var.

WordPress Optimizasyon Süreci

GTMetrix, Google Pagespeed Insight, Pingdom gibi performans ölçen birçok araç var. Bu araçları kullanarak bazı düzenlemelerde bulundum.

GTmetrix Sonuçları

İstek sayısı

Siteyi düzenlerken çoğunlukla GTmetrix kullandım. Pagespeed, YSlow, Waterfall, Timings bölümleri çok kullanışlı. Waterfall bölümü ile istekleri, dosya boyutlarını ve yüklenme sürelerini inceledim. Gerçekten ihtiyacımın olmadığını düşündüğüm istekleri kaldırdım. Kategorileri, son yorumları, hakkımda bir iki satır yazı bulunan temanın sidebar bölümünü iptal ettim ve ana sayfadan Disqus: Count.js dosyasını kaldırdım.

Waterfall chart

Dosya ve Görsel Boyutları

Sayfanın yüklenme hızını etkileyen bir diğer etken yüklediğiniz içeriklerin boyutlarıdır. Minify ile javascript, css ve html dosyaların boyutlarını küçülttüm. Bu işi WP-Rocket gayet iyi bir şekilde yapıyor. Çoğu temada da zaten bu özellik bulunuyor.

Görseller için Shortpixel kullanıyorum. Lossy olarak imajları optimize ediyorum ve bu da görsellerin boyutunu ortalama %65 düşürüyor. Tüm yüklediğiniz görselleri otomatik olarak optimize etmesi güzel. Dilediğiniz zaman toplu düzenleme de yapabiliyorsunuz. (Örneğin ilk defa kurduğunuz zaman tüm görsellerinizi toplu olarak optimize edebiliyorsunuz)

Shortpixel, Imagify, EWWW, TinyPNG, Kraken, Smush ve Optimus eklentileri için benchmark sonuçlarını inceleyebilirsiniz.
Shortpixel Optimizasyon Sonuçları
Shortpixel ile Optimize Edilmiş Görseller

 

CDN

Amazon Cloudfront

CDN olarak AWS Cloudfront kullandığımı daha önce belirtmiştim. Cloudflare gibi ücretsiz alternatiflerini de deneyebilirsiniz.

Sitede yaptığım düzenlemeler şimdilik bunlar. Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar

 

Yazar hakkında

Mehmet Tahta

Egenin gözbebeği İzmir'de yaşıyor, Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans öğrencisi. DMOZ, GNU, WordPress, jQuery ve Ubuntu projelerine katkıda bulunur; ayda yılda bir de bu blog sayfasını günceller.

Yorum ekle

Yorum eklemek ister misiniz?

Yazılar E-posta Adresinize Gelsin

Abone olmak için aşağıdaki forma e-posta adresinizi yazıp gönderilen onay e-postasını onaylamanız yeterlidir.

İletişim bilgileriniz hiçbir şekilde 3. parti uygulama ile paylaşılmamaktadır.